V minulém vydání jsme hodnotili první vánoční trhy na Velkém náměstí. Hodnocení bylo rozpačité, nejenže většina Hanáků zůstala doma,ale i malá hrstka lidí, která se vydala na náměstí, pochybovala o zábavě některých vystupujících na již několik let nedůstojném pódiu, nebo realizaci zabijačky, kterou lidé poznali jen podle vystavené prasečí hlavy. Hodnocení zvedlo ze židle Filipa Jandu, který „zabíjet“ chtěl, ale jaksi to nebylo možné.
„Měli jsme zájem udělat pravou zabijačku, ale bohužel to z mnoha důvodů není možné – hygiena, veterina, ochránci zvířat…,“ vysvětlil provozovatel Radničního sklípku, který alespoň v avizovaný den zajistil prodej zabijačkových specialit, maso se vařilo v kotli, škrařilo se i sádlo, v prodeji byl ovar i jiné pochutiny. „K naplnění alespoň imitace skutečné zabijačky, jsme měli problém i s prasečí hlavou, která sloužila jako dekorace u našeho stánku,“ dodal
Janda.
Ano, zabíjet prase na náměstí je jaksi nemožné, zákon, který vešel v platnost před dvěma roky rozzlobil i domácí chovatele prasat, nicméně kontrolní orgány by měly být chápající k těmto akcím, protože náměstí nikdy nebude kuchyní a na všech podobných akcích je jídlo velkým lákadlem.
Každý provozovatel restaurace ví, co znamená, když do provozovny vstoupí hygiena. Bohužel tento kontrolní orgán funguje v rámci ČR pod stejnými pravidly i zákony, a třeba v Praze si můžete dát jídlo v místnosti 10 x 10 metrů s jediným WC společným pro muže i ženy. V Kroměříži věc zcela nevídaná, přestože stejné hygienické normy platí i tady. Jestliže to jde jinde, tak proč ne ve městě UNESCO? A to se nedívejme do Itálie, Rakouska nebo Španělska, kde všude pracují kontroloři pod stejnou bruselskou vlajkou, která stanovuje normy ochraňující zdraví spotřebitelů.
Také provozovatelé stánků na jakékoliv kroměřížské akci potvrdí, že hygienici vyrážejí na tyto venkovní akce a dožadují se dodržování litery zákona. Není na tom nic divného a pro zdraví nás všech je to jistě i dobré. Ale nic se nemá přehánět a nic se nemá hnát do krajností, anebo: všechno jde, když se chce.
Možná by se příště mohlo chtít víc. Už proto, aby Kroměříž přece jen udělala alespoň jeden krůček vpřed. Vždyť vánoční trhy pořádají všechna důležitá města, tak proč neudělat na náměstí třeba zabíjačku bez míchání krve a kvílení umírajícího prasete? Na tuto propagaci slyšela většina lidí, kteří byli ochotní podpořit vánoční novinku v Kroměříž. Bohužel realizace trochu zklamala příchozí, kdo neprošel všechny prodejní stánky, mohl i propagovanou zabijačku minout.
„Nejvíce lidí bylo dopoledne, kdy jsme prodali i nejvíc prejtů. Abychom takové množství mohli prodat, museli bychom na náměstí vařit přes noc hned několik prasat, a co pak s tím masem? Mohli jsme pro pořadatele připravit show, ale někdo by to musel zaplatit a ne chtít peníze po nás za pronájem místa a spotřebovanou energii,“ uzavřel své hodnocení Filip Janda. Je pravdou, že Dům kultury Kroměříž – pořadatel této akce – avizoval, že bude zabijačka. To, že na atrakci ničím nepřispěl, nájem neodpustil, to je přinejmenším zvláštní. Když dáme do kontrastu příspěvek Města Kroměříž 300 tisíc korun na první městský ples, zarazí se každý, kdo o pořádání akcí něco ví.